hillevi_skryt

Hva vil det si å leve i tråd med verdier?

Av , 2. mars 2020 17:47


Unge par med velstelte barn på armen, smilende friskuser på vakre fjelltopper, og nærbilder av fristende middagsretter: Mens vi scroller gjennom andres bilder er det lett å tenke «disse menneskene har oppnådd noe, de må da være lykkelige». Det er ikke like lett å tenke at det kanskje var bæsj i bleia, dårlig stemning på fjelltur, og maten var kald. «Happiness is only real when shared» sa Christopher McCandless, men kanskje vi tar dette for bokstavelig. Kanskje delingen av lykken kommer i veien for å oppleve den? Og kanskje er vi også blitt dårligere på å nyte det vi har oppnådd, fordi vi raskt retter blikket mot neste mål?

Når det kommer til god psykisk helse er det motsatt tankesett som gjelder, i følge Acceptance and Commitment Therapy: Aksept for at man er god nok i seg selv, og verdsette det man har, rett og slett «enjoy the ride». Men hvordan motivere seg selv uten å være styrt av fremtidige mål for lykke? 

Et alternativ er å la seg motivere av personlige verdier, verdier som kan utføres her-og-nå. Verdier som å være vennlig, ærlig, engasjert, selv-ivaretakende, å være i utvikling, for eksempel. Se for deg et kart der verdiene dine er selve kompassnålen.  Hvis du velger i tråd med din indre kompassnål vil du over tid bygge deg et rikt og meningsfullt liv, uten at du på forhånd vet hvordan livet vil se ut. 

I starten av min utforsking av verdier tenkte jeg at det å følge sine verdier ville medføre en god følelse med én gang. Dessverre er det sånn at å leve i tråd med sine verdier ofte medfører ubehag. Det som er riktig å gjøre er ikke alltid det som frister mest. Ærlighet er en viktig verdi for meg. Jeg syns samtidig det er skummelt og ubehagelig å konfrontere meg selv eller andre, det frister ofte å stikke hodet i sanden. Men jeg forsøker å være ærlig, fordi jeg tror livet mitt blir bedre på sikt hvis jeg stort sett er ærlig og oppriktig. Da er det viktig at jeg gir rom for ubehaget, eller redselen, for at andre kan bli sinte på meg.

Verdiene sine kan man bli kjent med, men hva som er mest riktig å gjøre her-og-nå må vurderes i den aktuelle sammenhengen: Verdiene må veies opp mot hverandre. Noen ganger kommer for eksempel ærlighet i konflikt med vennlighet. La oss si jeg møtte en venninne på café, og det første jeg sa til henne var «den kjolen kler deg ikke». Selv om ærlighet er en verdi for meg er det ikke fornuftig si alt jeg tenker. Da får vennlighet forrang. Men la oss si at venninnen min skal på et jobbintervju, og jeg tenker «den kjolen er upassende». Da bør jeg kanskje heller være ærlig og si min mening om antrekket. 

Så hvilke verdier er viktig for akkurat deg? Hvordan ønsker du å se tilbake på deg selv når du i fremtiden ser tilbake på livet? Hva ønsker du at de betydningsfulle menneskene i ditt liv skal si om deg i fremtiden?

Når det gjelder lykke, utfordrer jeg deg, og meg selv, til å dokumentere mindre, vurdere og måle mindre. Men opplev livet! Lek med barna, ta hånd om bæsjebleia, kjenn på fjelluften og de såre musklene, smak på krydderet som du har tilsatt av i middagsretten. Du er god nok. Du har mye.